ЗА АСОЦИАЦИЯТА

ЗА АСОЦИАЦИЯТА

Българската национална гайдарска асоциация е създадена с цел обединяване около идеята за издигане и съхраняване на гайдарското изкуство

OR7ZL50-cutout

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

Българска национална гайдарска асоциация

Петър Янев

Председател

Теодора Игнатова

Заместник-председател

д-р инж. Георги Мишев

Заместник-председател

адв. Веселин Козарев

Заместник-председател и секретар

д-р Иван Георгиев

Член на УС

Тодор Тодоров

Член на УС

Тодор Кайков

Член на УС

ПЕТЪР ЯНЕВ

Петър Янев е един от най-емблематичните изпълнители на родопската каба гайда. От десетилетия е гайдар и на великата Валя Балканска. Той е сред основателите на Гайдарското надсвирване в село Гела, както и председател на Българска национална гайдарска асоциация. Творчеството му е свързано с ансамбъл „Родопа”, на който е директор. Петър Янев е сред музикантите, наложили каба гайдата като “несравнимия глас на Родопите”.

Освен на гайда, свири на кларинет и тъпан, и композира музика както за него, така и за други музиканти. Издава албума „Родопите – паметта на България” и албума “Консунанс“ (съвместна продукция с квартет „Еолина” и Валя Балканска). Носител е на множество отличия, награди, грамоти и дипломи за личните си заслуги и принос към музиката на международни и национални сцени. Някои от отличията са за заслугите му в популяризирането на българската гайда и народна музика по целия свят. Записан е в Златния фонд на Българското национално радио.

Петър Янев използва популярността си и за набирането на средства за благотворителни кампании. Той е един от първите спомоществователи на първия православен храм на Антарктида. През 2011 г. с Валя Балканска изнасят благотворителни концерти в Япония след опустошителното земетресение. Имат и множество благотворителни концерти и в България.

Теодора Игнатова

Завършва езикова гимназия с френски и английски език. След като придобива бакалавърска степен по финанси и магистърска степен по връзки с обществеността работи като мениджър на различни софтуерни компании в Европа и Латинска Америка. Работата я отвежда в Демократична Република Конго, където се установява и започва благотворителна дейност.

Почетен консул е на Република България в Демократична Република Конго и е президент на международната фондация „Докосни щастието“ (Тouch Happiness Foundation). След години работа със съществуващи благотворителни организации тя създава своя фондация за подпомагане и развитие на здравеопазването, образованието и културата. Г-жа Игнатова работи в пряко сътрудничество с водещи световни компании и специалисти от Европа и Африка с цел подпомагане на хора в неравностойно положение. Меценат е на „Българска национална гайдарска асоциация“ и радетел за запазването на българския фолклор.

д-р инж. Георги Мишев

Завършва езикова гимназия с немски и английски език. През 2003 г. в Дрезден, Германия, изучава “Приложна лингвистика” и “Антични заклинания”. От тогава е научният му интерес към гръцките магически папируси, както и към хетските ритуални текстове.

През 2006 г. придобива бакалавърска степен по немски и руски език. През 2011 г. – магистър по „Защита на културно-историческото наследство в Република България“. Доктор е в областта на културно-историческото наследство със защитена през 2014 г. дисертация на тема „Българската традиционна култура като информационен ресурс за магиката в антична Югоизточна Европа“. Магистър инженер по Безопасност на труда – 2018 г.

Член на международното общество по етнология и фолклор SIEF (International Society for Ethnology and Folklore). Георги Мишев е участвал в национални и международни конференции в Англия, Австрия, Русия, Виетнам. Хоноруван преподавател в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Автор е на редица публикации на български и чужди езици.

адв. Веселин Козарев

Веселин Козарев е основател и директор на Ансамбъл “Еподай”, гр. Пловдив и председател на фондация “Еподай”.

Завършва Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“ в гр. Смолян със специалност „Икономическа информатика с английски език“. В периода 2012 г. – 2013 г. е вицепрезидент на Европейската асоциация на студентите по право (ELSA) в гр. Пловдив. През 2016 г. завършва право в Юридически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ с отличие и от месец февруари 2017 г. е член на Адвокатска колегия – гр. Пловдив.

Любовта му към гайдата започва от най-ранна детска възраст като от 1999 г. до 2010 г. е възпитаник и солист в ДЮФА „Орфей“ гр. Смолян. От 2012 г. до 2014 г. преподавател по каба гайда и ръководител на гайдарски оркестър към Военен клуб, гр. Пловдив. От 01.11.2014 г. е преподавател по каба гайда в НЧ „Гого Мавров – 1930“, гр. Пловдив и ръководител на гайдарски състав „Родопчани“, отличен през 2017 г. и 2018 г. със „Златна лира на Орфей“ от конкурс „Орфееви таланти“ гр. Пловдив. През 2017 г. състава e отличен и със златен медал в категорията „Фолклорни инструментални състави“ на Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода” – Хисаря, а през 2018 г. получава „Златен Орфей“, златен медал и титлата абсолютен балкански шампион по фолклор. През 2018 г. „Родопчани“ са удостоени със званието „Национален лауреат 1-ва степен“ в направление инструментален фолклор на Национален фолклорен фестивал-конкурс „Бъдност на талантите на България“. Гайдарски сътав „Родопчани“ е носител на редица отличия и награди от национални и международни конкурси, като през годините си партнират с Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Чинари“, формация „Наздравица“, формация „Орфикус“, гайдарски състав „101 каба гайди“, гайдарски състав „Дельо Хайдутин“ и други.


д-р Иван Георгиев

Иван Георгиев – Балки е сред най-популярните гайдари в България, член на Управителния съвет на Българска национална гайдарска асоциация (БНГА).

Гл. ас. д-р Иван Георгиев е преподавател по „Гайда“ и „Педагогическа практика по гайда“ в катедра „Музикален фолклор“ в Музикалната академия в Пловдив.

Изпълнителската дейност на ас.д-р Иван Георгиев започва през 1987г в Бургас. Завършил е СМУ “Филип Кутев” в Котел през 1995г, а в периода 1995-2002г – бакалавърска и магистърска степен в АМТИИ, Пловдив. От 1996 до 2011 г. е оркестрант в щатен народен оркестър при АМТИИ. От 2002г. е оркестрант в съпровождащата инструментална група към вокален ансамбъл “Мистерията на българските гласове”, с който има повече от 80 концерта зад граница. От 2008г. е член на групата “Theodosii Spassov folk quintet” с която има над 60 концерта в България и чужбина. Има изяви като солист с Оркестъра за народна музика към БНР.

Има издадени CD с Инструментален квинтет при АМТИИ (2004), CD с Академичен народен оркестър (2009), самостоятелен диск “The magic of Bulgarian bagpipe” (2009), Участва в записите на музиката на НФА “Българе”, CD “Тракийско злато” на Дарина Славчева, CD “Каба каба даалии и Кристина Енгерова”, оркестър “Лира”, CD “Орфееви цветя” (2007), “Orenda” на DJ Balkanski, CD „Хоро омайно“ с Теодосий Спасов фолк квинтет (2016) и други.

С педагогическа работа ас.д-р Иван Георгиев се занимава от 2002г. като хоноруван преподавател, а от 2010г. – редовен асистент по гайда в АМТИИ. Той е и сред лекторите в Международен летен фолклорен семинар в Пловдив ежегодно.

Сред научите му публикации са „Пътуване сред традициите на гайдата в Европа”, „Постановка и постановъчни проблеми при свирене на гайда”, „Гайдата в българските научни публикации от началото на 50-те до края на 60-те години на XX-ти век”, „Пиеси за гайда с клавирен съпровод“ със съавтор доц. Мария Стоянова, „Понятието гайдарски стил в българската музиковедска публицистика“, „Гайдата в българските публикации до средата на 20 век“ и други.

Иван Георгиев е носител на Втора награда на II-ри Академичен общобългарски конкурс за инструментално изпълнителство и художествено творчество – АМТИ, 1996г, Гран при и Първа награда от Международен конкурс „Фолклор без граници” Добрич – Албена 2004.


тодор тодоров

Тодор Тодоров е художествен ръководител на превърналия се в емблема на Родопите оркестър „100 каба гайди“ към читалище „Орфееви гори“ в смолянския квартал „Райково“.

Роден е в село Широка лъка на 6 ноември 1963 г. и там завършва националното училище за фолклорни изкуства.

Започва да свири на гайда в състава още в 4 клас. От 1985 г. е ръководител в детско-юношеския фолклорен ансамбъл в Смолян, а през 2003 г. поема ръководната дейност на оркестър „100 каба гайди“. 

Сред първите изяви на оркестър “100 каба гайди” е на откриването на народния събор – надпяване „Рожен-61“. От тогава датира традицията всички „роженски“ събори на народното творчество да бъдат откривани с изпълнения на 100-те каба гайди, превръщайки се в емблема на радопския фолклор. След създаването си оркестърът започва активна концертна дейност в страната и осъществява турнета в Унгария, Русия и Чехия, откъдето носи много награди и отличия.


тодор кайков

Тодор Кайков е роден на 22 юни 1964г. в село Широка лъка. 

Завършва Средно музикално училище (СМУ) в село Широка лъка. Сред неговите преподаватели е легендарният родопски гайдар Дафо Трендафилов. 

Участва ежегодно в националните събори в Рожен и Копривщица от 1978 година до днес. 

От 2002 до 2006 година е преподавател в Детско-юношески фолклорен ансамбъл в Смолян. През 2008 година създава гайдарски състав “Дельо Хайдутин”. 

Участници в гайдарски състав “Дельо Хайдутин” са представители на три общини – Рудозем, Мадан и Златоград. Съставът е носител на различни отличия, сред които “Златен медал” – Неделино, 2013 година; “Златен медал” – Балкан фолк, 2016-2017 година, Евро фолк 2015-2019 година. Гайдарския състав участва ежегодно и в дельовите празници в Златоград.

Тодор Кайков е преподавател по гайда в Златоград, Рудозем, Мадан и село Черник. Участва в гайдарските надсвирвания в село Гела, село Равногор и Златоград като член на журито ежегодно.

Тодор Кайков е и сред участниците в поставянето на рекорда на Гинес “333 каба гайди” през 2012 година.

Съвет на почетните членове

Съветът на почетните членове се състои от лица с особени заслуги за развитието на социалния диалог в областта на българския фолклор и въобще в гайдарското изкуство. Управителен съвет има задължението да проучи и предложи на общо събрание хора – достойни, на които да им бъде присъдено това звание. Почетните членове могат да присъстват на общи събрания с право на съвещателен глас. Имената на почетните членове се вписват в специална почетна книга. Към момента почетни членове на „Българска национална гайдарска асоциация“ са г-жа Валя Балканска и г-н Манол Ташков.

Почетен съвет за съхранение на гайдарското изкуство

Почетния съвет за съхранение на гайдарското изкуство се състои от хора с висок принос и ангажираност към развитието и популяризирането на различни национални каузи. Целта на привличането им е да допринесат за нашата родолюбива кауза. Управителен съвет на „Българска национална гайдарска асоциация“ има задължението да отправя покани за членство в съвета. Членовете на „Съвета за съхранение на гайдарското изкуство“ могат да присъстват на ОС, но имат само съвещателен глас. Имената им се вписват в специална книга.

Членове на Почетния съвет за съхранение на гайдарското изкуство към момента са г-н Петър Стоянов – президент на Република България 1997-2002 година – председател, г-жа Антонина Стоянова – председател на фондация „Ценности“, г-жа Богдана Карадочева, г-н Стефан Димитров, г-жа Силви Вартан.