Българска национална гайдарска асоциация гостува в Бургас

снимка: БНР, Бургас

Българска национална гайдарска асоциация бе представена на информационна среща, която се проведе снощи в Бургас. Идеята на организацията бе презентирана пред музиканти и любители на фоклора.

Асоциацията съществува от малко повече от година, но в нея влизат не само гайдари, посочи нейният заместник – председател Веселин Козарев:

„Членове на асоциацията са също етнографи, етнолози, учени, които изучават гайдата, но не са музиканти. Членове на асициацията са и хора, които имат чисто естетически, да го наречем, интерес към гайдата. Членове на асоциацията са хора, които обичат да слушат гайда“

Председател на асоциацията е известният музикант Петър Янев. Пред гостите, той посочи, че е имало нужда от подобно обединение на гайдарите:

„Ние имаме уникален фолклор. Такова богатство, където никъде другаде по света няма. За съжаление, някакси го разпиляваме. Някакси не можем да направим така, че то да бъде представено по най-правилния начин и да намери своето място там, където наистина заслужава. Цялото това богатство ние го използваме за реклама на ракийка и на кисело мляко“

На 3 ноември, в Пловдив, предстои да се проведе и „Гайдарското изкуство: теория и практика“; Първа международна конференция на Българска национална гайдарска асоциация.

Повече информация можете да получите от репортажа на Мариян Иванов за БНР>>